RECEPTY ZE ŽIVOTA
- Úvodní stránka
- G8M8
- Časopis Slovak HERALD Czech
JEDNODUCHÁ HOUBOVÁ POLÉVKA
Suroviny: čerstvé houby / žampiony, malá cibulka, mouka, olej, jedno vejce, petrželka
Postup: Houby omyjeme, pokrájíme a dáme do hrnce s vodou. Vložíme i celou oloupanou cibulku a posolíme. Necháme to vařit asi půl hodiny a pak přidáme jíšku. (Jíška: lžíce oleje a asi 2 lžíce mouky, upražené a zalité vodou) Dokud se to vaří, do hrnku si dáme vejce, špetku soli a tolik množství mouky, aby vzniklo dobré husté těsto. Pak ho nastrouháme do polévky - vzniknou haluštičky, které tam povaříme 5 minut. Když je polévka hotová, přidáme nasekanou petrželku. Hotovo.
DUŠE KUŘE NA MANDLÍCH
Potřebujeme:
1 kuře, 250 g mandlí, 200 g rýže, 2 cibule, olej, zelená petrželka, citronová šťáva, šafrán (Crocus), pepř, sůl Postup: Očištěné kuře rozdělíme na porce a pomalu dusíme na oleji. Během dušení přidáme šafrán, pepř, jednu cibuli sekanou nadrobno a celé oloupané mandle, podle chuti osolíme a trochu podlijeme. Nakonec přidáme pytlík rýže, kterou spolu s masem dusíme doměkka. Pytlík s rýží vyjmeme a odložíme do tepla. K měkkému kuřecímu masu přidáme druhou cibuli nakrájenou na drobno a sekanou zelenou petrželku, ochutíme koriandrem, citrónovou šťávou a zakryjeme rýží, kterou vysypeme ze sáčku. Nakonec rýži podle chuti osolíme a všechno trochu ohřejeme.
Lenciatko=]